9 september 2013

Zelf ijskoffie maken


Hallo lieve lezers,


http://data1.whicdn.com/images/75953114/large.jpgOm zelf snel en makkelijk ijskoffie te kunnen maken is het handig om koffie extract te hebben. Hier lees je hoe je zelf koffie-extract kunt maken.
Pak een groot glas en giet hier wat koffie extract in. Houd je van een lichte koffiesmaak, dan neem je een eetlepel extract. Houd je van sterker, dan verdubbel je de hoeveelheid. Voeg hieraan een siroop toe met een smaakje. Douwe Egberts vekoopt verschillende smaakjes; hazelnoot, caramel, amandel en kaneel.

Ook kun je in DE-winkels een setje kleine Monin siropen kopen waarin de smaken; caramel, vanille, gingerbread, chocolat cookie en hazelnoot. Leuk om cadeau te geven of te krijgen!
Doe hier drie ijsklontjes bij en giet er een koude melk bij. Dit kan magere, halfvolle of volle melk zijn, Maar ook sojamelk, amandelmelk of rijstmelk.
Wil je een volle en romige ijskoffie? dan kun je kiezen voor volle melk met een scheutje room. Houd je het liever mager en diet-proof? Maak je ijskoffie dan met sojamelk en vervang de siroop door een beetje honing of agavesiroop. Stevia is ook erg in opkomst maar heeft een smaak waar je heel erg aan moet wennen.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is goed roeren met een lepel of een rietje en genieten!




Liefs,
Esmée

8 september 2013

Zelf koffie-extract maken


Hallo lieve lezers, 
Terwijl ik dit schrijf drink ik een lekkere iced caramel macchiato.
Gemaakt van koude melk, ijsklontjes, caramelsiroop én mijn zelfgemaakte koffie-extract.

Hoe maak je dat?
Kook water in een pannetje of een waterkoker. Meet circa 300 ml af in een glazen maatbeker of weeg 300 gram water af in een kommetje wat tegen hitte kan. Doe dit vooral niet in een plastic beker of kommetje. Het water is ontzettend heet en zorgt ervoor dat het plastic smelt.
Voeg 6 eetlepels oploskoffie toe aan het hete water, en los dit op door met een garde of iets anders waarmee je goed kunt roeren. Ik heb zelf caffeïnevrije oploskoffie gebruikt omdat ik hoofdpijn krijg van caffeïne.
Hierna heb ik de koffie-extract in een schoongemaakt en gedesinfecteerd (met kokend water) agavesiroop flesje gegoten. Laat de koffie-extract goed afkoelen en zet het dan in de koelkast. De koffie-extract blijft zeker een maand goed.

Liefs,
Esmée